Svijet
0

U Jerusalemu zabranjen tradicionalni ramazanski top

FENA
Foto: Agencija Anadolija
Foto: Agencija Anadolija
Tradicionalni ramazanski top kojim su se oglašavali svi važniji događaji u Jerusalemu postaje dio prošlosti, jer umjesto njega sad se koriste neka druga sredstva za oglašavanje.

Umjesto tradicionalnog ramazanskog topa kojim se prije oglašavalo vrijeme sehura, kraj dnevnog posta i dolazak bajramskih praznika, sada koriste zvučna bomba i vatromet.

Nakon što su izraelske vlasti donijele odluku o zabrani oglašavanja ramazanskim topom pod navodima da predstavlja ozbiljnu opasnost za obližnje groblje Babu's-Sehira, ostavljena je mogućnost da se prilikom oglašavanja koriste zvučna bomba i vatromet.

U izjavi novinaru agencije Anadolija, Recai Sanduka, koji je 25 godina nadležan za oglašavanje ramazanskog topa, istakao je da je tehniku pucanja tradicionalnim ramazanskim topom naučio od članova porodice.

  • Građani Jerusalema, kada čuju zvuk zvučne bombe, pomisle da je to ramazanski top. Neki još ne znaju da smo počeli koristiti zvučne bombe i vatromet, rekao je Sanduka. On se požalio da izraleske vlasti koriste sva moguća sredstva kako bi stvorile neki problem ili kako bi spriječile nešto što je važno i korisno za Palestince.

  • Od članova svoje porodice sam naučio posao pucanja ramazanskim topom. Ima sam 25 godina kada sam počeo raditi ovaj posao. Sve do prije 10 godina mogli smo slobodno da koristimo ramazanski top. Ali, već danas izraleske vlasti nam odobravaju da koristimo samo zvučne bombe i vatromet. Bojimo se da je i prekidanje kulture oglašavanja tradicionalnim ramazanskim topom, kao dijela osmanske ostavštine, dio izraelskog plana da Jerusalem transformiše u izrazito jevrejski grad, istakao je Sanduka.

Tradicija pucanja topova s gradskih zidina, kojima se oglašava vrijeme sehura i iftara, još uvijek je živa u velikom broju država i mjesta koje su nekada bile dio Osmanskog carstva.