Izrael
0

U Jerusalemu napeto zbog vjerskih obreda

FENA
Jake policijske snage jutros patroliraju u starom dijelu Jerusalema, jer se hiljade jevrejskih vjernika okupilo na trgu ispred Zida plača i okolini, povodom vjerskog obreda blagosiljanja.

Arapski mladići bacali su kamenice na vjernike na Maslinovoj gori, dok čitav Jerusalim ne isključuje moguće nove sukobe.

U nedjelju navečer policija je objavila da zatvara za posjetioce Brdo hrama, odnosno Haram al Sharif (Uzvišeno utočište), kako to sveto mjesto zovu Arapi. Na njemu se nalaze džamija Al Aksa, treća po važnosti u islamskom svijetu i Kupola na stjeni, gdje je nekada stajao jevrejski hram. Ulaz muslimanima je ograničen i dozvoljen samo muškarcima starijim od 50 godina.

U nedjelju popodne Arapi su bacali kamenice i Molotovljeve koktele na policijskom punktu kraj jednog izbjegličkog logora. U tom incidentu, kao i u današnjim neredima nije bilo ranjenih. Dva policajca ranjena su u nedjelju lakše u neredima kraj Lavlje kapije u starom gradu, a pet demonstranata je uhapšeno.

Nakon što je objavljeno da se zatvara Brdo hrama, takođe su izbili neredi a policija je rastjerivala demostrante suzavcem i šok-bombama. Uhapšen je zamjenik vođe Islamskog pokreta šeik Kamel Katib i Hatem Abdel Kader, bivši palestinski ministar. Oni su pušteni uz kauciju i uslov da ne ulaze u stari grad 15 dana.

Jevrejima i turistima zabranjeno je da ulaze na sveto mjesto, koje je i ranije bilo poprište izraelsko - palestinskih sukoba. Osim u starom gradu, policija je pojačala pripravnost širom istočnog, mahom arapskog i zapadnog, jevrejskog dijela Jerusalima, kako bi spriječila nerede.

  • Mi smo zatvorili pristup Brdu hrama nakon huškanja na nasilje, rekao je portparol policije Miki Rozenfeld.

Prošle nedjelje je u sličnim neredima 30 osoba ranjeno. I ranije je Brdo hrama bilo poprište nasilja i posebno se pamti ono koje je izbilo 2000. godine, kada je mjesto sveto i za Jevreje i za muslamane posjetio Ariel Sharon, koji je tada bio vođa opozicije. Nakon toga je počeo drugi palestinski ustanak, intifada, protiv izraelske okupacije i brojni samoubilački bombaški napadi na Izraelce, podsjeća Tanjug.