Sporazum u ponedjeljak
0

U Jemenu snajperisti pucaju na demonstrante

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Tokom protesta protiv jemenskog predsjednika Alija Abdullaha Saleha u gradu Taezu u utorak je snajperskim hicem s krova kuće ubijen jedan antivladin demonstrant.

"Grupa mladih je protestirala kada je snajperist otvorio vatru, ubivši Mazena Abdullaha i ranivši još 10 ljudi", rekla je Bushra al-Maktari, glasnogovornica protesta u Taezu, južno od Sane.

Osam osoba ranjeno je u gradu Beitu al-Faqihu, u provinciji Hudaida, kada su policijske snage otvorile vatru na demonstrante koji su uzvikivali parole protiv predsjednika Jemena, prenosi agencija Reuters.

Istodobno, neimenovani dužnosnik Vijeća za suradnju u Zaljevu (GCC) rekao je da će predstavnici jemenske vlade i opozicije potpisati sporazum o prijenosu vlasti u ponedjeljak, što bi trebalo biti tačka na tromjesečno nasilje u zemlji, koje je odnijelo više od 130 života.

Dužnosnik je agenciji AFP rekao da su predstavnici dviju strana pozvani da dođu u Rijad ratificirati sporazum. Jemenska vladajuća partija je potvrdila da će prisustvovati ceremoniji u Rijadu.

Jemenska opozicija dala je u utorak navečer svoj konačan odgovor na plan GCC-a, prema kojem poraženi predsjednik Ali Abdullah Saleh treba napustiti vlast nakon 30 dana, saopćio je glasnogovornik opozicije.

Prema tom planu, Saleh, koji je na vlasti od 1978. godine, trebalo bi da podnese ostavku parlamentu 30 dana nakon što ovlasti opoziciju da formira vladu nacionalnog jedinstva, u kojoj bi podjednako bili zastupljeni predstavnici vladajućeg Općeg narodnog kongresa i opozicije.