Amnesty International
0

U Jemenu korištene američke rakete

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI) objavila je da posjeduje dokaze kako su Sjedinjene Američke Države umiješane u zračni napad na navodnu bazu Al-Qaide u Jemenu, u kome je bilo civilnih žrtava, uključujući žene i djecu.

Snage sigurnosti Jemena prvobitno su navele su da su u napadu 17. decembra u oblasti Al-Majallah, u južnoj provinciji Abyan, ubijena 34 pripadnika Al-Qaide, a jemenski parlamentarni odbor je naknadno saopćio da je poginula 41 osoba, uključujući civile, podsjetila je agencija Associated Press.

Washington nije službeno potvrdio da je sudjelovao u napadu, ali su neki američki dužnosnici, koji su željeli ostati anonimni, rekli da su Sjedinjene Države pružile pomoć jemenski snagama. Sanaa je, međutim, demantirala da je američka vojska bila umiješana u akciju.

Amnesty International je u saopćenju objavljenom u ponedjeljak naveo da ima pet fotografija snimljenih nakon napada na kojima se vide ostaci raketa "Tomahawk", američke proizvodnje, kao i tragovi korištenja kasetnih bombi.

"Činjenica da je među žrtvama bilo žena i djece pokazuje da je napad izveden vrlo neodgovorno, posebno zbog korištenja kasetnih bombi", izjavio je Phillip Luther, zamjenik direktora Programa AI-ja za Bliski istok i sjevernu Afriku.

Luther je pozvao američku vladu da objasni kakvu je ulogu imala u napadu u Jemenu.