Svijet
0

U Japanu norovirusom inficirano 65.000 ljudi za sedmicu dana

FENA
Tokio
Tokio
U Japanu je za sedmicu dana više od 65.000 osoba oboljelo od stomačnog virusa, što je primoralo japanskog premijera Shinzo Abea da odmah poduzme mjere kako infekcija koja je dostigla rekordne razmjere ne bi prešla u epidemiju.

Prema podacima Nacionalnog instituta za infektivne bolesti više od 65.000 osoba zarazilo se norovirusom u Japanu od 27. novembra do 3. decembra, što je najviša stopa od pojave toga virusa 1989. godine, javila je agencija Reuters.

Virus izaziva česte dijareje i povraćanje. Kako su u ponedjeljak prenijele novine "Asashi", tri osobe stare devedesetak godina umrle su od toga stomačnog virusa, dok se četiri osobe nalaze na liječenju. Sve prefekture, izuzev dvije, izdale su upozorenje o potencijalnoj epidemiji.

Japanski ministar zdravlja rekao je da ne postoji vakcina protiv toga stomačnog virusa, ali je preporučio da se dobro peru ruke prije jela i nakon upotrebe toaleta, dok je premijer dao uputstva relevantnim ministarstvima kako bi se spriječilo širenje infekcije.

Morski plodovi, uključujući i ostrige, trebalo bi da se dobro skuhaju kako bi se uništio virus, jer se norovirus često nalazi u toj morskoj hrani.

Norovirus je izazvao masovnu infekciju i u drugim zemljama, uključujući i SAD, gdje je na hiljade putnika na dva različita krstarenju oboljelo od tog virusa u novembru i početkom decembra ove godine.