Svijet
0

U izralskom napadu ubijen vođa Hamasa Abdelaziz al-Rantisi

NINA
Automobil u kojem je ubijen Rantisi
Automobil u kojem je ubijen Rantisi
Zapovjednik radikalnog palestinskog islamističkog pokreta Hamasa Abdelaziz al-Rantissi ubijen je sinoć u izraelskom zračnom napadu, potvrdili su izvori Hamasa i liječnici.

U napadu su, tvrde očevidci, ubijena i dva člana Rantissijevog osiguranja, prenosi Reuters. Rantissi je ranjen u glavu, a u bolnicu je doveden u kritičnom stanju, tvrde liječnici.

Poslije vijesti o izraelskom napadu stotine pripadnika i pristaša Hamasa opkolile su bolnicu. Izraelski zračni napad uslijedio je nekoliko sati nakon što je Palestinac ubio izraelskog policajca na granici Izraela i Gaze.

Abdelaziz al-Rantisi
Rantissi, jedan od osnivača Hamasa, postao je jedan od dvojice vodećih lidera od kada je Izrael ubio duhovnog vođu pokreta Ahmeda Yassina u Gazi 22. marta. Izrael je i ranije pokušavao ubije Rantissija.

On i njegov sin bili su ranjeni u jednom raketnom napadu na Rantissijev automobil, također u Gazi. Militantne islamske skupine Hamasa najavile su osvetu Izraelu zbog ubistva Rantissija i objavile da neće odustati od borbe sve dok ne unište židovsku državu.

EVROPSKI I ARAPSKI DUŽNOSNICI OSUDILI RANTISISIJEVO UBiSTVO

LONDON (NINA) - Izraelsko ubistvo čelnika palestinske militantne organizacije Hamas Abdelaziza Rantissija izazvalo je osude dužnosnika iz evropski i arapskih zemalja.

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw je u subotu osudio ubistvo Abdelaziza al-Rantissija koje je izvela izraelska vojska na palestinskim okupiranim područjima, ocijenivši da se radi o "ilegalnoj, neopravdanoj i kontra-produktivnoj" akciji.

Britanski premijer Tony Blair je već osudio taj tip ubistava, naglasivši da Izrael ima pravo osigurati svoju obranu, ali da taj tip akcija predstavlja "nazadovanje" za mir na Bliskom Istoku."

Palestinski čelnik Yasser Arafat je u subotu u službenom priopćenju "oštro osudio" izraelsko ubistvo šefa Hamasa. Palestinski premijer Ahmed Korei je u priopćenju objavljenom u subotu Ramallahu istaknuo da je Rantisisijevo ubojstvo "izravni rezultat poticanja i svrstavanja Sjedinjenih Država na stranu Izraela".

Ubistvo je osudila i Italija naglasivši da se poput cijelog EU-a, protivi ciljanim ubistvima.

"Italija je, poput cijele Evropske unije, uvijek osuđivala ciljana ubistva koja pothranjuju spiralu mržnje i nasilja", izjavio je talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini u ime talijanske vlade, javlja Glas Amerike.

SJEDINJENE DRŽAVE NISU ODOBRILE RANTISISIJEVO UBISTVO

WASHINGTON (NINA) - Sjedinjene Države nisu bile upoznate s planom izraelskog ubistva šefa Hamasa Abdelaziza al-Rantissija i nisu ga ni odobrile, rekao je jedan dužnosnik State Departmenta na TV mreži CNN, javlja Glas Amerike.

"Sjedinjene Države jako pažljivo proučavaju situaciju, nikako nisu dale nikakvo zeleno svjetlo Izraelu i apsolutno nisu unaprijed o tome bila obaviještene", rekao je taj dužnosnik na CNN-u.