Svijet
0

U Izraelu pronađene stotine privatnih dokumenata naciste Himmlera

FENA
Heinrich Himmler
Heinrich Himmler
Stotine privatnih pisama, zabilješki i fotografija Heinricha Himmlera, jedne od centralnih figura nacističkog režima, pronađene su u Izraelu, objavio je u subotu njemački dnevni list Die Welt.

Zapovjednik SS-trupa i njemačke policije Himmler odigrao je ključnu ulogu u uništavanju svake opozicije Hitleru i u provođenju holokausta. Koncentracioni logori su bili u njegovoj nadležnosti.

Privatni dokumenti, koji su se nedavno pojavili, godinama su bili vlasništvo jednog izraelskog židova, a sada se nalaze u jednoj privatnoj kolekciji u Tel-Avivu, objasnio je Die Welt koji posjeduje kopije.

Uglavnom se radi o pismima supruzi Margi pisanim od 1927. do 1945. godine. Posljednje pismo nosi datum pet sedmica prije njegovog samoubistva 23. maja, koje je izvršio kako bi izjegao suđenje.

Njemačke državne arhive su potvrdile da su dokumenti autentični.

Dokumenti "ne mijenjaju ni na koji način opću sliku o užasnoj nacističkoj diktaturi", piše Die Welt, koji je financirao dokumentarni film temeljen na elementima što rasvjetljavaju privatni život naciste i koji će biti prikazan ba Berlinskom filmskom festivalu, ali zato osvjetljavaju intimni život ovog režimskog zvaničnika.