Svijet
0

U Izraelu na izborima pobijedili i Kadima i Likud

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Izraelu u srijedu vlada velika politička neizvjesnost jer dvoje vodećih konkurenata tvrdi da je pobijedilo na izborima i najavljuje sastavljanje vlade, javljaju agencije.

"Ja sam pobjednik", objavio je najveći izraelski dnevnik Yedioth Ahronoth ispod slika ministrice vanjskih poslova Tzipi Livni iz centrističke Kadime i desničara Benjamina Netanyahua iz Likuda, javlja Reuters.

Predsjednik Shimon Peres sastat će se s predstavnicima političkih stranaka, saslušati ih i onda odlučiti hoće li mandat za sastav nove koalicijske vlade dati Livni ili Netanyahuu.

Izraelski mediji snatraju da zapravo i neće imati izbora i da će Netanyahu biti mandatar za sastavljanje vlade desnih stranaka koje imaju parlamentarnu većinu, ali tako će se prvi put u 60-godišnjoj izraelskoj povijesti dogoditi da stranka koja je pojedinačno osvojila najviše zastupničkih mjesta u Knessetu ne dobije priliku za sastavljanje vladine koalicije.

Službeni rezultati koje je objavilo središnje državno izborno povjerenstvo, a da još nisu prebrojani glasovi izraelskih vojnika u inozemstvu, pomoraca i diplomata, pokazali su da će Kadima imati 28 mjesta u Knessetu, a imala je dosad imala 29. Likud je s 12 skočio na 27, a laburisti su s 19 zastupničkih mjesta pali na 13.

Desničarski je blok imao manjinu od 50, a sad ima 65 mandata u parlamentu od 120 zastupnika, javlja dpa.

Od pet miliona Izraelaca s pravom glasa glasalo je više od 3,2 miliona, odnosno 65,2 posto. Kadima je dobila više od 715 hiljada glasova, što je 22,52 posto. Likud je dobio nešto manje od 680 hiljada glasova, što je 21,39 posto, a laburisti 9,85 posto glasova birača.

Mediji procjenjuju da Benjamin Netanyahu ima više izgleda da okupi većinu od Tzipi Livni.

"Livni je dobila bitku, ali izgubit će rat", prenosi France Presse naslov iz Maariva.