Svijet
0

U Italiji pojačane mjere sigurnosti

NINA
Na teritoriju Italije, a naročito u najvećim gradovima Rimu i u Milanu pojačane su mjere nacionalne sigurnosti zbog rizika od terorističkih napada, poslije onih u četvrtak u središtu Londonu u kojima je ubijeno više od 50 osoba, a oko 700 ranjeno.

Kontrola u Rimu je povećana u gradskom prometu (podzemnoj željeznici, gradskim autobusima) i pored svih važnih povjesnih spomenika koje posjećuju hiljade turista.

Osim središnjih gradskih stanica podzemne željeznice, kontrola je proširena i na one na periferiji grada.

Pojačana je kontrola u zračnoj luci Fiumicino u Rimu gdje je jutros neko vrijeme bio evakuiran dio zgrade za međunarodne odlaske jer je nađena napuštena prtljaga u blizini šaltera aviokompanije British Airways.

Poslije pronalaska vlasnika napuštene prtljage situacija na aeorodromu se normalizovala.

U Lombardiji i njenom glavnom gradu Milanu, na sjeveru zemlje, počela je akcija pod nazivom "Maxi operazione" pojačane kontrole uz prisutnost 2.000 karabinjera koji kontrolišu sve važne punktove u regiji.

Od jučer do danas je uhapšeno 142 osoba, od čega 52 osobe koje ilegalno borave na teritoriju Italije.

U dosadašnjoj akciji je pronađeno kilogram i pol eksploziva o čijem porijeklu policija još uvijek nije dala službene informacije.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Giuseppe Pisanu je u neprestanom kontaktu s premijerom Silvijom Berlusconijem.

Premijer Berlusconi je jutros izjavio novinarima "da ne isključuje mogućnost novih specijalnih mjera u borbi protiv terorizma o čemu će razgovarati idućih dana s ministrom Pisanuom".