Zbog vrućine i vjetra
0

U Italiji i Francuskoj ne smiruju se požari

FENA
Najveći požari koji pustoše južnom Evropom u subotu navečer nisu u Italiji i na Korzici još stavljeni pod kontrolu, a Španija je uspjela ugasiti najveća žarišta.

Od početka sedmice osam je osoba izgubilo život u požarima, među njima šest španskih vatrogasaca te italijanski pastir i stočar. U Italiji je u subotu predvečer oko 1.500 vatrogasaca i dobrovoljaca, uz pomoć osam kanadera i jedanaest helikoptera, pokušavalo ugasiti 21 požar diljem zemlje, uglavnom na jugu.

  • Radit ćemo dok se ne smrači, na dvadeset i jednoj fronti koje su uglavnom na Sardiniji, Kalabriji i na Siciliji. Požari će se zacijelo nastaviti tokom noći, ali u nedjelju očekujemo lagani pad temperature, rekao je u subotu direktor civilne zaštite Luigi D'Angelo.

Sardinija, gdje je ovih dana izgorilo oko 20.000 hektara šume, najteže je pogođena. U Francuskoj, sjeveroistočno od Sartenea na Korzici, vatra se i dalje širila u subotu predvečer, prijeteći nekolicini sela. Grad Marseille s okolicom i dalje je u najvišoj pripravnosti zbog dolaska maestrala, snažnog vjetra sa sjevera, tri dana nakon požara koji su izazvali vojnici pucajući iz vatrenog oružja, a u kojemu je izgorilo 1.300 hektara zemljišta u blizini drugog po veličini francuskog grada.

U Španiji su, čini se, ugašeni najveći požari koji su progutali više od 17.000 hektara raslinja, kako navode tamošnje vlasti.

Stanje je mirno i u Grčkoj, gdje je 2007. u požarima poginulo 77 osoba, ali su vatrogasci u stanju pripravnosti zbog visokih temperatura koje se penju do 42 stepena. Tek dva šumska požara koja su u petak izbila na Kreti ugašena su u subotu prijepodne, prenosi u nedjelju Hina.