Svijet
0

U Istanbulu izložen ogrtač poslanika Muhammeda

Anadolija
Učenjem Kur'an-i-Kerima započela je svečanost u istanbulskoj džamiji Fatih, koju je izgradio sultan Mehmed Fatih, povodom početka ramazana i otvorenja izložbe ogrtača koji je Veyselu Karaniju poklonio poslanik Muhammed a.s. Ovim povodom govor je održao istanbulski muftija prof. dr. Rahmi Yaran.

Yaran je zaželio svim vjernicima ugodne dane posta sa željom da cijelom svijetu donesu mir, spokoj, blagostanje, sigurnost i zdravlje.

Guverner Istanbula Huseyin Avni Mutlu izjavio je za agenciju Anadolija da je u Istanbulu ramazanski program veoma poseban. Zaželivši svim muslimanima sretne ramazanske dane, Mutlu je rekao:

"Naš najveći amanet je čuvanje ovog ogrtača. Do sada smo bili veoma obazrivi i pažljivi prema ovom ogrtaču. Nedavno smo uradili konzervaciju platna, tako da ga je sada moguće još bolje sačuvati niz godina. Smatramo velikom blagodati da hrka-i-sherif vidi što veći broj posjetilaca."

Gradonačelnik grada Istanbula Kadir Topbas izjavio je kako su preduzete sve mjere kako bi izložba prošla u najboljem redu.

"Ovo nije vjerski obred, posjeta izložbi je samo svjedočenje jednoj dalekoj historiji", rekao je on.