Svijet
0

U Islamabadu u napadu u nedjelju 19 mrtvih

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najmanje 19 osoba, od kojih 14 policajaca, ubijeno je u nedjelju u Islamabadu u samoubilačkom napadu nakon demonstracija islamista koji su obilježavali prvu godišnjicu tragičnog napada na Crvenu džamiju, navodi se u novom bilansu objavljenom u ponedjeljak.

Pet civila i 73 druge osobe su povrijeđene, prema bilansu urađenom na temelju informacija koje su dale dvije glavne bolnice pakistanskoga glavnoga grada.

Mladić-samoubica ciljao je u centru grada policijski kontingent, koji je pružao sigurnost, dok su se s mirnog okupljanja razilazile hiljade osoba.

Oni su došli pred Crvenu džamiju da obilježe prvu godišnjicu tragičnog napada kada je vojska napala stotine fundamentalističkih militanata, što su, teško naoružani, bili zabarikadirani u džamiji.

Pakistan proživljava nezapamćen val samoubilačkih napada, u kojima je više od 1.100 mrtvih za malo više od godinu dana, a koji su se znatno intenzivirali nakon krvavog napada na Crvenu džamiju.

Al-Qaida, glasom svoga lidera Osame bin Ladena i njegovog pomoćnika Aymana Al-Zawahirija, ali i pakistanski talibani zakleli su se da će osvetiti "te mučenike" pa su objavili "džihad" (sveti rat) režimu predsjednika Perveza Musharrafa i njegovoj vojsci.