Svijet
0

U Iranu zatvorena biračka mjesta

FENA
U Iranu su u petak uvečer zatvorena biračka mjesta, nakon predsjedničkih izbora, iako birači još stoje u redovima i čekaju da glasaju, saopćilo je iransko ministarstvo unutarnjih poslova.

Iranski dužnosnici kažu da je oko 70 posto građana izašlo na izbore, na kojima se aktuelni predsjednik Mahmoud Ahmadinejad bori protiv tri suparnika, među kojima je i bivši premijer Mir Hossein Moussavi, prenio je Reuters.

Glasanje na predsjedničkih izborima u Iranu u petak je bilo produženo za sat, zbog dugih redova na nekim izbornim mjestima.

Agencija Reuters ocjenjuje da se veliki odziv birača može objasniti time da je na izbore izašlo mnogo proreformista koji su izostali na izborima prije četiri godine, kada je pobijedio Ahmadinejad obećavajući obnovu vrijednosti islamske revolucije iz 1979. godine.

Oko 46 miliona građana s pravom glasa imalo je priliku da se odluči između konzervativca Ahmedinejada, bivšeg premijera Moussavija, koji važi za umjerenog političara, ranijeg predsjednika parlamenta reformista Mehdija Karroubija i Mohsena Rezaeija, nekadašnjeg čelnika Revolucionarne garde.

Za pobjedu je potrebna prosta većina, a ako se ona ne osigura danas, ide se u drugi krug glasanja u koji ulaze samo dva kandidata s najviše osvojenih glasova.