Svijet
0

VIDEO / U Iranu uhapšen opozicijski čelnik

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Iranski opozicijski političar Ebrahim Yazdi uhapšen je u ponedjeljak rano ujutro, dan nakon što je u sukobima proreformskih demonstranata i policije ubijeno najmanje 15 ljudi, navedeno je na opozicijskoj web stranici Jaras.

"Snage sigurnosti došle su u tri sata ujutro u njegov dom (u Teheranu) i uhapsile ga", piše u izvještaju, prenio je Reuters.

Iranska državna televizija je u međuvremenu izvijestila da je u sukobima demonstranata i policije u nedjelju ubijeno najmanje 15 ljudi, prenijeli su mediji.

Televizija je navela, pozivajući se na iransko ministarstvo obavještajnih poslova, da je najmanje 10 poginulih pripadalo jednoj antirevolucionarnoj grupi, dok su petorica bili članovi jedne terorističke grupe.

Opozicija je saopćila da je među ubijenima rođak lidera opozicije Mir Hosseina Mousavija.

Policija je navela da je privedeno 300 demonstranata i da su u neredima povrijeđeni deseci policajaca.

Umjereni opozicijski političar Mehdi Kaorubi kritizirao je vlasti zbog ubijanja demonstranata.

"Što se dogodilo s ovim vjerskim sistemom kada je naredio ubistvo nedužnih ljudi na sveti dan Ašuru?", zapitao je Karoubi, koji je na predsjedničkim izborima u junu osvojio četvrto mjesto.

Kako je prenio portal Jaras, policija je otvorila vatru na demonstrante, kojih je širom zemlje bilo više desetaka hiljada.

To su prve žrtve nakon nereda koji su izbili poslije objave rezultata spornih izbora u junu.