Svijet
0

U Iranu ubijeno deset kontrarevolucionara

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Iranske oružane snage ubile su deset "naoružanih kontrarevolucionara" u okviru kampanje čišćenja pograničnog regiona s Turskom, s većinskim Kurdima, izvještava u srijedu agencija Isna.

"Operativne jedinice iz baze Seyed ol-Shohada ubile su u ponedjeljak deset naoružanih kontrarevolucionara u regionu Salmasa, u okviru kampanje čišćenja i održavanja sigurnosti u ovoj pograničnoj zoni", navodi se u saopćenju iranske vojske a navodi ga agencija.

"Operacije čišćenja nastavljaju se u regionu Salmas, desetine kilometara od turske granice.

Četrnaest vojnika, pripadnika redovne vojske i elitnog korpusa Čuvara revolucije, od kojih dva visokorangirana, poginuli su prilikom pada helikoptera tokom operacija.

Iran je objavio u martu da je uhapsio 207 kontrarevolucionara u godini dana u ovom regionu.

Iranska vlada redovno optužuje SAD i Veliku Britaniju da pomažu oružanim grupama koje pripadaju vjerskim i etničkim manjinama, koncentriranim u pograničnim provincijama Irana.

Iran je objavio ove sedmice da je razbio široku špijunsku mrežu povezanu s američkim i britanskim snagama u Iraku, koja je tražila da prikupi tajne informacije i izazove etničke i vjerske nerede u pograničnim regionima, saopćio je zvaničnik sigurnosti.