Svijet
0

U Iranu oteto tridesetak osoba

FENA
Naoružani napadači oteli su u nedjelju tridesetak osoba na putu u provinciji Sistan-Baluchistan, na jugoistoku Irana, nakon što su prethodno zapalili više vozila i pucali na prolaznike, a vlasti Teherana su za incident optužile sunitske pobunjenike povezane sa Al-Qaidom.

Napadači su otete ljude odveli u Pakistan, javila je iranska državna televija.

Pukovnik Mohammad Javad Asna-Ashari izjavio da otmičari pripadaju grupi koju predvodi Abdul-Malek Rigi, koga iranske vlasti terete za nekoliko napada na jugoistoku Irana, prenijela je iranska novinska agencija Fars.

U pograničnoj provinciji Sistan-Baluchistan često izbijaju sukobi iranskih sigurnosnih snaga s krijumčarima narkotika, naveo je Reuters.

Rigijeva sunitska grupa "Jundallah" (Božija brigada), koja djeluje iz sjenke, u februaru je preuzela odgovornost za napad na autobus Iranske revolucionarne garde, u kome je ubijeno 11 ljudi, ali i za druge napade izvedene u toj regiji, podsjeća Reuters.

Rigi je, prema saznanjima iranskih zvaničnika, šef ćelije Al-Qaide u Iranu, gdje šiiti čine većinu stanovništva. Iranski suniti tvrde da su diskriminirani u toj zemlji, što iranski zvaničnici uporno demantiraju.

Prošle sedmice su pripadnici Jundallaha na jugoistoku Irana oteli dvojicu belgijskih turista, od kojih je jedan oslobođen, a drugi je i dalje u zatočeništvu.

Iranska regija koja graniči s Afganistanom i Pakistanom stjecište je krijumčara drogom, raznog krijumčarenja i kriminala.

U toj regiji je ubijeno više od 3.300 pripadnika iranskih snaga sigurnsti od iranske revolucije 1979. godine.