Svijet
0

U Iranu obješen agent Mossada zbog ubistva naučnika

FENA
U Iranu je obješen muškarac za kojeg se tvrdi da je bio agent izraelske obavještajne službe Mossad i koji je osuđen zbog ubistva nuklearnog naučnika 2010. godine, izvijestili su u utorak iranski državni mediji.

Medžid Džemali Faši (24) obješen je u teheranskom zatvoru Evin nakon što je u augustu prošle godine osuđen na smrt zbog ubistva Mesuda Ali Muhamedija. Faši je priznao ubistvo.

Ali Muhamedi je ubijen u januaru 2010. godine u eksploziji bombe na daljinsko upravljanje pričvršćene na motociklu ispred njegove kuće, podsjeća Reuters.

U izvještaju objavljenom u utorak navodi se da je Faši otputovao vani nekoliko puta kako bi prošao obuku u Mossadu prije nego što se vratio u Iran da izvrši atentat.

Međutim, zapadnjački analitičari kažu da je Ali Muhamedi, 50-godišnji profesor na Teheranskom univerzitetu, imao beznačajnu ulogu u iranskom nuklearnom programu.

Glasnogovornik iranske Organizacije za atomsku energiju je rekao da u to vrijeme nije bio umiješan u nuklearne aktivnosti.

Posljednji napad na iranskog naučnika desio se u januaru. Mustafa Ahmedi Rošan, zamjenik direktora fabrike za obogaćivanje urana Natanz, poginuo je pri eksploziji magnetske bombe pričvršćene za njegovo vozilo.

Teheran je optužio Izrael i SAD za ubistva četiri iranska naučnika kako bi sabotirali teheranski kontroverzni nuklearni program. Washington je negirao bilo kakvu umiješanost SAD-a, dok je Izrael odbio komentirati.