Svijet
0

U Iraku za radnu grupu o Iraku "gotovo niko nije čuo"

FENA
Američki mediji već sedmicama s priličnim nestrpljenjem očekuju objavljivanje izvještaja nezavisne dvostranačke radne skupine za Irak koja će predsjedniku Georgeu W. Bushu predložiti promjenu strategije za tamošnju američku misiju.

Kako iz sjevernog Iraka međutim javlja dopisnica Glasa Amerike, današnje objavljivanje ovog dokumenta u Iraku ne izaziva uzbuđenje - jer za njega, kako se čini, niko nije ni čuo.

Izvještaj koji se objavljuje danas preporučit će postupno povlačenje američkih snaga. Polovica sadašnjeg kontingenta bi, prema radnoj grupi, trebala biti povučena do početka 2008. godine.

U Iraku je danas oko 144 hiljade američkih vojnika. Radna grupa koju vode bivši državni tajnik James Baker, republikanac, i bivši kongresmen Lee Hamilton, koji je demokrat, također će Bijeloj kući preporučiti da počne direktne pregovore s Iranom i Sirijom. Ukoliko Washington to učini, bila bi to velika vanjskopolitička promjena.

Iako će izvještaj radne grupe za Irak imati značajne posljedice po tu zemlju, u samom Iraku za njega gotovo niko ne zna. Mediji ga gotovo uopće ne spominju, a kada je i naveden, onda je to tek neznatno.

O izvještaju panela američkih stručnjaka tek je nedavno počela izvještavati panarapska televizijska mreža Al-Jazeera. U mjestu Ainkawa, na sjeveru Iraka, gdje žive mahom kršćani, o ovom dokumentu nije čuo niko.

Panel američkih stručnjaka, mahom bivših visokih vladinih dužnosnika i diplomata, savjetovat će predsjednika Busha da bi američka vojska u Iraku u budućnosti trebala preuzimati jedino logističke zadatke te obuku iračke vojske, te da bi trebala prestati s borbenim djelovanjima.