Svijet
0

U Iraku ubijena tri hodočasnika, a ranjeno 15

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U eksploziji bombe čija su meta bili hodočasnici u ponedjeljak su ubijene tri, a ranjeno 15 osoba, saopćila je iračka policija, samo dan nakon što je u samoubilačkom napadu kod Bagdada ubijeno 40, a ranjeno isto toliko hodočasnika.

U policijskom saopćenju se navodi da je bomba eksplodirala u okolini Bagdada na putu kojim hiljade vjernika idu u sveti šiitski grad Kerbalu kako bi proslavili završetak 40-dnevne Ašure, obreda kojim se vjernici sjećaju smrti imama Huseina, praunuka poslanika Muhameda 680. godine, prenio je Reuters.

U nedjelju je najmanje 40 ljudi, među kojima je bilo žena i djece, poginulo u mjestu Iskandirija, južno od Bagdada u napadu bombaša-samoubice na grupu hodočasnika koja se uputila u Kerbalu.

Iračka militantna grupa Ansar al-Suna objavila je u ponedjeljak na internet stranici videosnimak ubistva 12 Nepalaca koji su radili za nepalsku firmu koja je ugovorom bila vezana za jednu američku kompaniju, javljeno je u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

"Nakon što smo utvrdili njihov identitet i odredište, mi smo, uz milost svemogućega, primijenili Božiju volju protiv njih", saopćila je militantna grupa na videozapisu koji je postavljen na internetu.

Na videosnimku se vidi kako jedan od ekstremista odsijeca nožem glavu jednom muškarcu, a ostali su ubijeni s leđa dok su ležali glavom okrenutom ka zemlji.

Agencija Reuters nema podataka kada su se ubistva dogodila, a snimak je isti kao videozapis likvidacije 12 nepalskih talaca iz 2004. godine koji su u Iraku radili za jordansku firmu kao kuhari i čistači.

Ni iračka policija a ni američki zvaničnici u Bagdadu nemaju informacije o najnovijem incidentu.