Svijet
0

U Iraku od 2003. godine ubijeno 200 novinara

FENA
Najmanje 200 novinara i zaposlenika u medijima ubijeno je u Iraku od početka američke invazije u martu 2003. godine, saopćila je u petak organizacija za zaštitu slobode štampe Reporteri bez granica (RSF) sa sjedištem u Parizu.

Sa ubistvom Anvara Abbasa prošle sedmice, iračkog prevodioca koji je radio za američku televiziju CBS, broj zaposlenika u medijima ubijenih u Iraku je porastao na 200, precizira se u saopćenju RSF-a, prenosi AFP.

Abbasovo tijelo je pronađeno u subotu, nekoliko dana poslije njegove otmice u Bagdadu.

Najmanje 49 novinara i zaposlenika u medijima je izgubilo život od početka 2007. godine.

Od 200 mrtvih 73 posto je direktno pogođeno. Taj broj je "puno veći od broja ubijenih u prethodnim ratovima kada su ubijeni novinari bili dio kolateralne štete ili žrtve zalutalih metaka".

Organizacija navodi da je 80 posto ubijenih novinara bilo iz Iraka i da su bili meta naoružanih grupa, a da je većina njih radila u stranim medijima.

Većinu iračkih novinara su ubili eskadroni smrti ili grupe pobunjenika koje su ih htjele spriječiti da rade svoj posao ili kazniti njihovog poslodavca.

"Većina od 200 ubijenih zaposlenika u medijima ubjena je u Bagdadu (110) ili blizu glavnog grada (34). Ostali su ubijeni na sjeveru zemlje, najviše u gradovima Mosulu i Kirkuku", navodi RSF.

Osim toga, u Iraku su oteta 84 zaposelnika u medijima. Šezdeset i četiri posto njih su Iračani, a samo polovina ih je oslobođena.