Svijet
0

U Iraku je manje od 50.000 američkih vojnika

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Broj američkih vojnika u Iraku pao je ispod 50.000, u skladu s preporukama predsjednika Baracka Obame, navodi se u saopćenju američke vojske objavljenom u utorak.

"Američke snage će od 1. septembra biti angažirane u operaciji Nova zora", precizira se u saopćenju, prenosi AFP.

Američka vojska će "nastaviti da do kraja misije u decembru 2011. godine savjetuje i obučava iračke sigurnosne snage, nudi podršku u protuterorističkim operacijama, štiti američku ambasadu, američke ekipe za obnovu u pokrajinama i nevladine organizacije koje se bave uspostavljanjem civlnih institucija".

"Sjedinjene Američke Države će nastaviti da se ravnaju prema sporazumu o sigurnosti koji su potpisale s Irakom 2008. godine i vode strateško partnerstvo, jačajući sigurnost i ekonomsku i političku stabilnost Iraka", navodi se u saopćenju.

Vojnici će djelovati u šest brigada opremljenih robotima i bespilotnim avionima, uz pomoć pasa obučenih za traženje ekstremista i bombi postavljenih duž puteva, precizirali su nedavno američki zvaničnici.

Struktura Al-Qaide u Iraku je ostala "gotovo netaknuta" izjavio je nedavno za Washington Post zapovjednik specijalnih operacija general Patrick Higgins.