Svijet
0

U Iowi najgore poplave u posljednjih 15 godina

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američku saveznu državu Iowu zahvatile su najgore poplave u posljednjih 15 godina, u kojima je dosad jedna osoba smrtno stradala.

Guverner Iowe Chet Culver saopćio je da je vanredno stanje proglašeno u 83 od ukupno 99 okruga te države, prenijela je agencija DPA.

U gradiću Cedar Rapids evakuirano je 25.000 od 120.000 stanovnika, a televizijska mreža CNN javila je da je poplava u tom gradu odnijela prvi život: stradao je jedan mještanin koji je odbio da se evakuira.

Vlasti strahuju da bi broj žrtava mogao biti veći jer su stotine domova u tome gradu poplavljene, a stanovništvo je skoro ostalo bez pitke vode zbog zagađenja.

Materijalna šteta u Cedar Rapidsu zasad je procijenjena na oko 735 miliona dolara, ali je Culver ocijenio da bi mogla dostići milijardu dolara jer su uništene ogromne površine pod usjevima.

Rijeka Iowa je poplavila univerzitetsko naselje u gradu Iowi, pozorište i muzej, a u Des Moinesu, glavnom gradu te države, evakuirano je oko 250 kuća nakon što se rijeka izlila kada je popustio nasip.

U Iowi je od 25. maja 16 ljudi izgubilo život u nevremenu, od kojih je 12 poginulo u naletima tornada, a među njima su bila četiri dječaka izviđača.

Iowu je posljednja katastrofalna poplava zahvatila prije petnaest godina. No sada je stanje puno teže zato jer su vodostaji nekih rijeka čak 3,5 metara viši nego što su bili 1993.