Druga strana Indije
157

U indijskom plemenu Khasi žene imaju glavnu ulogu u društvu

Klix.ba
I žene su uključene u borbu za muška prava (Foto: AFP)
I žene su uključene u borbu za muška prava (Foto: AFP)
Udaljeni predjeli na sjeveroistoku Indije su dom drevnog plemena čiji je visoki obzir prema ženama "anomalija" u zemlji u kojoj dominiraju muškarci.

No, dok se svijet sprema obilježiti Međunarodni dan žena u petak, u ovoj se regiji vodi neobična borba za okončanje tradicije poštivanja žena, koju prakticira i njeguje više od milion ljudi. Pripadnici plemena Khasi u saveznoj indijskoj državi Meghalaya stavljaju žene u središte njihovog društva od kolijevke do groba. Ako se rodi muško dijete niko nije posebno ushićen, dok se rođenje ženskog djeteta dočekuje uz ovacije i aplauze.

Keith Pariat je predsjednik organizacije Syngkhong Rympei Thymmai (SRT), koja se bori za iskorjenjivanje takve tradicije i koja se zalaže za prava muškaraca. Prema Khasi tradiciji, najmlađa kći nasljeđuje svu imovinu predaka te se od muškaraca očekuje da presele u domove svojih supruga, a djeca uzimaju majčino prezime. Roditelji koji nemaju žensku djecu moraju usvojiti djevojčicu prije nego što umru, jer ne mogu ostaviti imovinu sinovima, piše AFP. Ovakav sistem u ovom dijelu Indije traje hiljadama godina, no aktivisti poput Pariata su odlučni da ga sruše.

Skraćen život muškaraca

Ovaj 60-godišnji poduzetnik smatra da je trenutni sistem vrlo štetan za Khasi muškarce. "Muškarci nemaju nikakvu odgovornost na svojim plećima, tako da se nerijetko odaju drogi i alkoholu, što uveliko skraćuje njihov život", istakao je on.

Teibor Langkhongjee, 41-godišnji poduzetnik i član SRT-a također misli tako i ističe kako Khasi muškarci nemaju nikakve sigurnosti, ne posjeduju zemlju, niti mogu pokrenuti porodični posao te su gotovo beskorisni. Pokret za muška prava pojavio se u ranim 1960-im, ali je spriječen njegov opstanak, budući da su se na jednoj od sjednica pojavile stotine žena naoružanih noževima. Ipak, SRT je formiran 1990. te se sada bori za prava muškaraca.

Međutim, situacija je danas takva da, iako su žene Khasi ovlaštene u braku donositi odluke u vezi sa novcem i drugim pitanjima, njihova politička participacija je i dalje niska, budući da su samo četiri žene među 60 državnih zakonodavaca u regiji. Razlog možda leži i u činjenici da se najmlađa kćerka ima obavezu brinuti o roditeljima sve dok ne umru, a roditelji se uvijek mogu osloniti na svoje kćerke.

Aktivisti žele promjene

Ipak, u zemlji u kojoj su majke često suočene sa velikim pritiskom da rode sina, zbog čega je prisutan veliki broj selektivnih pobačaja, u Meghalayji se hvale kako imaju zdravu zajednicu. Kao što je poznato, u Indiji napadi na žene i silovanja nisu rijetkost, a često za to budu okrivljene same žrtve. Pleme Khasi tih problema nema. Međutim, aktivisti za muška prava ne odustaju od kampanje koja će donijeti promjene u tom društvu.