Više od 200 miliona muslimana
41

U Indiji ramazan prolazi u ibadetu, pomoći i podršci drugima

Anadolija
(Foto: Anadolija)
U Indiji gdje živi više od 200 miliona muslimana ramazan se dočekuje sa velikom radošću.

Iako su muslimani u ovoj državi manjina, ipak se može osjetiti duh ramazana ondje gdje muslimani žive kao zajednica pa su putevi koji vode ka džamijama naročito osvijetljeni u vrijeme ramazana.

Nakon teravih namaza obavljaju se poslovi koji se nisu mogli obaviti tokom dana, a to vrijeme koristi se i za posjetu rodbini i te aktivnosti prisutne su do sehura.

U džamijskim haremima organizuju se iftari kojima istovremeno prisustvuju i bogati i siromašni, i žene i muškarci. Svi oni zajedno ponavljaju dovu za imamom. Post se obavezno prekida hurmom i šerbetom od ruže. Nakon iftara svi zajedno dižu sofru i klanjaju akšam namaz.

Tokom ramazana meso se jede mnogo više nego u drugim mjesecima, a najčešće se kuha 'buryani' koji se pravi od riže i mesa. Bogati ljudi organizuju velike iftare kojima prisustvuju siromašni, nemuslimani i beskućnici.

Tokom ramazana džamije i mesdžidi odišu duhovnošću. U svakoj indijskoj džamiji na teravih namazu se uči čitav đuz kako bi se do kraja ramazana proučila jedna hatma, a u nekim džamijama čak i po dvije ili tri hatme.

Vrlo bitan vid ibadeta u Indiji predstavlja itikaf, kada se vjernici povlače u samoću da bi zadnjih deset dana ramazana proveli u intenzivnom ibadetu. Radnici državnih ustanova imaju skraćeno radno vrijeme tokom ramazana, a prodavnice se otvaraju tek u podne.

Ovaj mjesec smatra se prilikom za čišćenje srca i intenziviranjem ibadeta, pa se tokom ramazana ne organizuju svadbe niti drugi oblici slavlja.

Prvi post je veoma bitan za muslimane Indije. Djeca kada poste svoj prvi post od rodbine dobijaju poklone, prisustvuju mnogim iftarima, nose posebnu odjeću i sjede na stolicama koje su namjenjene istaknutim članovima porodice.