Svijet
0

U Indiji desetine mrtvih uslijed visokih temperatura

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Velike dijelove Indije zahvatile su visoke temperature od oko 50 stepeni Celzijusa i odnijele na desetinee ljudskih života u sezoni kada se očekuju monsunske kiše, izvijestili su u četvrtak indijski mediji.

Najtoplije mjesto u Indiji, sa 49,3 stupnja Celzijusa, bio je Sri Ganganagar u sjevernoj, pretežno pustinjskoj državi Radžastan, a veoma visoke temperature prevladavaju i u susjednim državama Pandžabu i Hardžani.

U New Delhiju su temperature tokom prošlog mjeseca bile najviše u posljednjih 60 godina, što je dovelo do porasta slučajeva toplotnih udara za 10 do 20 posto.

U istočnoj indijskoj državi Orisi potvrđena su 34 smrtna slučaja uzrokovana visokim vanjskim temperaturama i još 65 slučajeva se ispituje.

Oko 100 ljudi je umrlo u zapadnoindijskoj državi Gudžaratu, izvijestili su lokalni mediji.

"Topli val će se vjerovatno zadržati u naredna tri-četiri dana", rekao je glasnogovornik Indijske meteorološke službe. Prema njegovim riječima, glavni uzrok je nepostojanje olujne aktivnosti.

Monsunske kiše, koje u 60 posto slučajeva ugrožavaju farme u Indiji, trebale su stići do unutrašnjosti zemlje tokom ovog vikenda, međutim, oblaci koji ih donose nisu se premještali u posljednjih šest dana, a njihovo napredovanje zaustavio je prošle sedmice ciklon Laila.