Nakon 148 godina
0

U Indiji dekriminalizirana homoseksualnost

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Vrhovni sud u indjskom glavnom gradu New Delhiju ukinuo je zakon po kojem je homoseksualni odnos bio kriminalno djelo, javio je BBC.

Kolonijalni zakon koji je bio na snazi skoro 148 godina homoseksualce je tretirao kao kriminalce, a za seksualne odnose homoseksualci su mogli dobiti i do deset godina zatvora.

Mnoge organizacije za zaštitu ljudskih prava su godinama pokušavale uticati na vlasti da ukinu prastari zakon koji smatraju povredom fundamentalnih ljudskih prava.

Homoseksualci u Indiji su godinama trpili diskriminaciju i svakodnevni strah zbog seksualne opredijeljenosti, a ukidanjem zakona ta će se praksa nastaviti, smatraju mnogi.

'Društvo neće tako lako prestati sa starim navikama, čak i sad kad je zakon ukinut. Predrasude o homoseksualcima su duboko ukorijenjene u ljudima. Ono što će se promijeniti jeste da će naprimjer gay muškarac sad moći slobodno otići doktoru ako strahuje da je zaražen s nekom bolešću što dosad nije mogao. Isto tako će ih policija napokon prestati maltretirati što je dosad bila uobičajena praksa', izjavio je Ashok Row Kavi, urednik prvog indijskog gay magazina.

Vjerske grupe u Indiji odobravaju dekriminalizaciju homoseksualnosti, no ne i prakticiranje iste jer je 'neprirodna i nemoralna'.

Pokušaj dekriminalizacije homoseksualnosti u Indiji 2004.je propao nakon što su vlada i vrhovni sud odbacili peticiju kojom se tražila legalizacija istospolnih veza