Svijet
16

U Illinoisu i Chicagu invazija šarana koji mogu oboriti čovjeka

SRNA
Foto: Arhiv/EPA
Foto: Arhiv/EPA
Vlasti američke savezne države Illinois i Chicaga razmatraju brojne planove u borbi protiv širenja velikog šarana, koji je u stanju da obori čovjeka.

Gradske vlasti Chicaga pripremaju se da blokiraju sistem kanala kako bi spriječile da azijski šaran uđe u jezero Michigan.

Poznato je da veliki azijski šaran, koji može da naraste skoro metar u dužinu, iskače iz vode kada ga uznemiri zvuk motora na čamcu.

"Poznato je da šarani skaču na čamce, zbog čega vode nisu sigurne za ribolov", upozorava američka Nacionalna federacija za zaštitu života u divljini.

Iz predostrožnosti, razne službe države Illinois postavile su bezbjednosne mreže oko kormila i instrument tabli na patrolnim čamcima.

Prema podacima raznih organizacija, azijski šaran može se naći u vodama u 23 američke savezne države.

Strahuje se da bi ova riba mogla ugroziti ribarsku i turističku industriju Velikih jezera, koja lokalnoj ekonomiji donosi godišnju zaradu od četiri milijarde dolara.

Tokom proteklog mjeseca, inžinjeri američkih oružanih snaga saopštili su da bi najbolji način za zaštitu bilo fizičko razdvajanje rijeke Mississippi i Velikih jezera.