Svijet
0

U Hrvatskoj 3. septembra Dan nacionalne žalosti

FENA
Foto: Večernji list
Foto: Večernji list
Vlada Republike Hrvatske na današnjoj izvanrednoj sjednici donijela je odluku da se ponedjeljak, 3. septembra, proglasi Danom nacionalne žalosti zbog najveće tragedije u istoriji hrvatskoga vatrogastva u kojoj je jučer, gaseći požar na otoku Velikom Kornatu, poginulo šest vatrogasaca, a više ih je ozlijeđeno. Četvorica još uvijek u životnoj opasnosti.

Izvanredna sjednica Vlade počela je minutom šutnje za sve poginule, a premijer Ivo Sanader izrazio je sućut porodicama poginulih u ime Vlade i svoje osobno.

Premijer Sanader najavio je provođenje istrage o uzrocima te teške tragedije, ističući da će se istraga provesti do kraja. Zatražio je od mjerodavnih tijela države da se, ako se utvrdi da je požar bio podmetnut, počinitelji privedu pravdi i kazne.

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić izvijestio je da su četvorica ozlijeđenih vatrogasaca, od petorice koji su noćas iz Zadra zbog teških ozljeda prebačeni u Zagreb, u iznimno teškom stanju. Rekao je da su dvojica vatrogasaca koji su zadržani u zadarskoj Općoj bolnici jutros zbog pogoršanja zdravstvenog stanja prebačani u Split.

Ministar Ljubičić je najavio da će se svakoga dana u podne u Ministarstvu zdravstva održavati konferencije za novinare, na kojima će se izvještavati o stanju ozlijeđenih vatrogasaca.

Ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin rekao je da je policija privela sedam osumnjičenih za podmetanje požara na Velikom Kornatu, istaknuvši da se nad njima provodi intenzivna kriminalistička obrada.