Svijet
0

U Hong Kongu je više od 600 osoba imalo SARS, a da to nisu znali

NINA
Najvjerovatnije je više od 600 osoba u Hong Kongu bilo zaraženo teškim atipičnim zapaljenjem pluća - SARS-om prilikom prošlogodišnje epidemije te bolesti, a da to nisu znali, pokazalo je istraživanje kineskog univerziteta.

Univerzitetsko istraživanje obuhvatilo je 12.000 stanovnika Hong Konga i tom prilikom je ustanovljeno, kako prenosi agencija DPA, da je među njima jedna osoba oboljela od SARS-a, iako se nisu javili nikakvi simptomi bolesti.

Ako bi se taj odnos primijenio na cjelokupno stanovništvo Hong Konga od 6,8 milijuna ljudi, to bi značilo da je više od 600 stanovnika tog grada nosilac virusa SARS-a, a da se bolest kod njih nije razvila.

Za takve osobe ne može se reći da ne predstavljaju baš nikakvu opasnost za okolinu. Mogućnost da nekog zaraze je ipak jako mala, tvrdi profesor Josef Sung s kineskog univerziteta.

One posjeduju antitijela za virus SARS-a koja sprječavaju razvoj bolesti.

U Hong Kongu je tokom prošlogodišnje epidemije SARS-a od te bolesti umrlo ukupno 299 osoba, dok je 1.755 prizdravilo. Ni jedan novi slučaj bolesti nije zabilježen od jula 2003.