Osoblje radi u nepovoljnim uvjetima
0

U Homsu kuće pretvorene u bolnice

FENA
Homs (Foto: AFP)
Homs (Foto: AFP)
U sirijskom gradu Homsu, u kojem živi 60 hiljada ljudi, medicinsko osoblje u bolnicama radi u vrlo nepovoljnim uvjetima.

Prema informacijama novinara agencije Anadolija, dobijenim u izjavama ljekara volontera koji se predstavlja kao Kasim, zbog konstantnih napada sirijske vojske na bolnice ranjenici se izmještaju na sigurnije lokacije.

''Režim ne želi liječiti nikoga od povrijeđenih. Ukoliko saznaju za našu lokaciju, postoje velike mogućnosti za napad'', rekao je Kasim.

U improviziranim bolnicama, u kojima nema operacijskih stolova, zavjese su konstantno navučene. U tim nehumanim i teškim uvjetima, zahvati koje je moguće obaviti obavljaju se improviziranim instrumentima, a koriste se i drvene daske u svrhu imobilizacije pri liječenju lomova. Na daskama se primjećuju tragovi krvi. Ukoliko dođe do potrebe za svjetlom tokom operacije, ono se osigurava ručnim lampama.

"U mogućnosti smo operirati samo povrede zadobijene od metka ili eksplozije", istakao je Kasim, naglašavajući kako u tim uvjetima mogu obavljati samo manje operativne zahvate.

Kasim je također istakao da sirijska vojska koristi protuoklopnu municiju, koja nanosi teške povrede i da su zbog loše opremljenosti "bolnica" mnogi ranjenici i podlegli.

U "kućnim bolnicama" dnevno se liječi oko 50-ero djece, dodao je Kasim.