Svijet
0

U Hirošimi australijski premijer pozvao na nuklearno razoružanje

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Australijski premijer Kevin Rudd pozvao je u ponedjeljak, tokom posjete Hirošimi, na nuklearno razoružanje u znak sjećanja na atomsko bombardiranje.

Rudd je započeo posjetu Japanu s ciljem da ubijedi svoje domaćine u solidarnost australijsko-japanskoga saveza.

Odmah nakon svog izbora, australijski laburistički premijer otputovao je u Peking na svoju prvu turneju u inozemstvo, ali ne i u Tokijo, što je Japance razočaralo.

Rudd je posjetio muzej koji detaljno pokazuje uvjete proizvodnje i upotrebe atomske bombe, koju su Amerikanci bacili na Hirošimu 6. augusta 1945.

"Hirošima mora natjerati međunarodnu zajednicu da ostane odlučna kako bi čovječanstvo napravilo maksimum za mir u 21. stoljeću", rekao je on.

"Mi, narod regije Azije-Pacifika, moramo se ponovo angažirti da ovo stoljeće učinimo stoljećem mira za naš region i svijet generalno, pokazati da težimo svijetu bez nuklearnog oružja", rekao je on.

SAD bacile su atomsku bombu na Hirošimu i izazvale smrt 140.000 ljudi, koji su odmah usmrćeni od toplote i jačine eksplozije ili mjesecima nakon toga od radijacije.

SAD bacile su drugu atomsku bombu 9. augusta 1945. na Nagasaki, kada je ubijeno 70.000 ljudi.

Historičari smatraju da američka vlada nije istinski tražila mirovne pregovore prije nego je upotrijebila atomsku bombu.