Zločini u Srebrenici i Žepi
0

U Haškom tribunalu završne riječi odbrane Popovića i drugih

SRNA
U Haškom tribunalu danas će početi izvođenje završnih riječi odbrane u postupku protiv sedmorice oficira policije i Vojske Republike Srpske (RS), optuženih za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi u ljeto 1995. godine.

Tužilaštvo je u svojoj završnoj riječi tvrdilo da je dokazana krivica optuženih Vujadina Popovića, Ljubiše Beare, Drage Nikolića, Ljubomira Borovčanina, Radivoja Miletića, Milana Gvere i Vinka Pandurevića, ali se nije izjasnilo o visini kazni koje za njih traži.

Zatražene kazne navedene su u završnom podnesku, koji je Tužilaštvo predalo kao povjerljiv.

Suđenje sedmorici oficira policije i Vojske RS počelo je u julu 2006. godine.

U Hagu se danas nastavlja suđenje hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču po optužnici za zločine nad srpskim civilima u toku i poslije operacije "Oluja" u ljeto 1995. godine, pa će sa izvođenjem dokaza nastaviti odbrana.

Na suđenju bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću, Tužilaštvo nastavlja da izvodi dokaze po optužnici za pomaganje srpskim snagama koje su počinile zločine u Sarajevu, Srebrenici i u Zagrebu od 1993. do 1995. godine.

U predmetu u kojem se bivšim visokim zvaničnicima Hrvatske Republike Herceg-Bosne Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću, sudi za zločine nad nehrvatskim stanovništvom u zapadnoj Hercegovini, tužilac će sutra nastavlja unakrsno ispitivanje jednog od optuženih - generala Slobodana Praljka.
U utorak, 8. septembra, biće održana statusna konferencija u predmetu protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, koji čeka na početak suđenja po optužnici za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u toku rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

U Hagu je nagoviješteno da bi suđenje moglo početi još ovog mjeseca, a očekuje se da Žalbeno vijeće prethodno donese odluku po Karadžićevoj žalbi u vezi sa sporazumom o imunitetu od 1996. godine.

Osim toga, pred pretpretresnim vijećem se našao zahtjev tima Karadžićeve odbrane da se proces odloži za deset mjeseci. 

Za četvrtak, 10. septembra, najavljena je konferencija o stanju u postupku protiv lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, koji se žalio na presudu prema kojoj je kriv za nepoštovanje suda, jer je u jednoj od svojih knjiga objavio podatke o identitetu zaštićenih svjedoka, te osuđen na 15 mjeseci zatvora.

Ovu presudu optužba je iskoristila da dopuni svoj prošlogodišnji zahtjev da se Šešelju uskrati pravo da se sam brani.