Svijet
1

U Harkovu "antiteroristička operacija" protiv separatista

Klix.ba
Ministarstvo unutarnjih poslova Ukrajine pokrenulo je "antiterorističku operaciju" u istočnom gradu Harkovu, blokirali su gotovo cijeli grad, rekao je ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov. Najmanje 70 ljudi uhapšeno je u ovoj policijskoj akciji.

"Antiteroristička operacija je počela, centar grada i metro stanice su zatvorene. Čim završimo posao, one će biti deblokirane", napisao je Avakov na svojoj Facebook stranici, dodajući da je to akcija proziv separatista.

Prema njegovim riječima oružje nije korišteno tokom operacije. U ponedjeljak se policija sukobila sa demonstrantima te ih pokušala istjerati iz zgrade gradske uprave. Demonstranti su ranije u ponedjeljak preuzeli kontrolu nad zgradom gradske uprave, a nakon što je proglašena nezavisnost te regije od Kijeva.

Policija je navodno koristila oružje i suzavce, kako bi rastjerala demonstrante i istjerala ih iz zgrade gradske uprave. Kao odgovor demonstranti su bacili nekoliko molotovljevih koktela te zapalili gume ispred, a požar se brzo proširio na prvi sprat zgrade.

Aktivisti su jučer proglasili Narodnu republiku Harkov, a isto su ranije učinili i u Donjecku, gdje su neki proglasili Narodnu republiku Donjeck koju planiraju priključiti Rusiji.