Svijet
0

U Hagu počinje konferencija o naslijeđu ICTY-a

FENA
Serge Brammertz (Foto: Reuters)
Serge Brammertz (Foto: Reuters)
Konferencija pod nazivom "Procjena naslijeđa Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY)" počet će danas u Hagu, a prisustvovat će joj predsjednici sudova i glavni tužitelji za ratne zločine Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

Haški tribunal, koji je organizator dvodnevnog skupa, saopćio je da će konferencija osigurati temelj na kojem će taj sud i relevantne zainteresirane strane moći podijeliti svoja viđenja naslijeđa ICTY-a - kako na najbolji način iskoristiti njegovo pravno i institucionalno naslijeđe.

Pod naslijeđem ICTY-a, u širem kontekstu, podrazumijeva se sve ono što će taj sud predati "nasljednicima", a sastoji se, između ostalog, od zaključaka Haškog tribunala sadržanih u presudama, spisa i arhiva, njegovog doprinosa razvoju međunarodnog prava, vladavini prava u bivšoj Jugoslaviji i napretku međunarodne pravde.

Nakon konferencije, Haški tribunal će pripremiti javni izvještaj o sveobuhvatnoj strategiji naslijeđa.

U radu konferencije sudjelovat će i predstavnici ministarstava BiH, Hrvatske i Srbije, a moderator u raspravi bit će glavni tužitelj ICTY-a Serge Brammertz.