Svijet
0

U Haag stigao zahtjev srpskog tužilaštva

FENA
Glasnogovornica Haškog tribunala Nerma Jelačić danas je izjavila da je Sekretarijat Tribunala primio dopis srpskog Tužilaštva za ratne zločine u kome se traži da spriječe komunikaciju haškog optuženika Stojana Župljanina sa osobama u Srbiji koje su osumnjičene kao njegovi pomagači tokom devetogodišnjeg skrivanja.

Jelačić je u telefonskoj izjavi Tanjugu precizirala da je taj dopis upućen sekretaru Haškog tribunala Hansu Holthausu.

"Sekretar i ostali zvaničnici koji su nadležni za pritvorsku jedinicu (u Scheveningenu) razmatraju opcije i njihovi budući koraci će biti objavljeni naknadno", rekla je Jelačić.

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije prije četiri dana uputilo je dopis Haškom tribunalu u kojem traži da se ubuduće spriječi komunikacija Župljanina sa osobama u Srbiji koje su osumnjičene kao njegovi pomagači.

Glasnogovornik srpskog Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić je tada izjavio da je prema evidenciji Tužilaštva, Župljanin iz pritvorske jedinice u Scheveningenu pet puta zvao osumnjičene pomagače, a od toga je jedan poziv čak upućen u toku saslušanja pred zamjenikom tužioca za ratne zločine.

Prošle sedmice je u srpskom Tužilaštvu za ratne zločine saslušano sedmero osumnjičenih za pomaganje i pribavljanje lažnih dokumenta Župljaninu, a o daljim koracima će odlučiti tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Osim ovih osoba koje su saslušavana u svojstvu osumnjičenih za pomaganje haškom bjeguncu, u pretkrivičnom postupku je trenutno više od 30 osoba koje su pozvane na razgovor.

Tužilaštvo Haškog tribunala je optužnicu protiv Župljanina podiglo 17. decembra 1999. godine zbog krivičnog djela zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja na teritoriji Bosne i Hercegovine 1992. godine.

Župljanin je uhapšen 11. juna u Pančevu, poslije devet godina skrivanja.