Svijet
19

U Guantanamu zatvorenici štrajkuju glađu, o tome svi šute

SRNA
Zatvorenici u američkom zatvoru Guantanamo na Kubi štrajkuju glađu već 42 dana - to su nedavno priznale i SAD, ali, uprkos tome, do sada je bilo veoma malo reagovanja međunarodnih humanitarnih organizacija.

UN još nisu objavile saopštenje ili komentar o štrajku u Guantanamu.

Jedina međunarodna organizacija koja je komentarisala dešavanja u Guantanamu jeste Crveni Krst, čiji su predstavnici boravili u posjeti ovom zatvoru od 18. do 23. februara.

Ova organizacija je objavila da je u toku štrajk glađu, te da su "prošle i sadašnje tenzije u Guantanamu direktan rezultat nesigurnosti sa kojom se suočavaju zatvorenici".

Prema podacima "Centra za ustavna prava", 130 zatvorenika stupilo je u štrajk glađu kao znak protesta zbog navodne pljenidbe ličnih stvari - poput fotografija, pošte i, navodno, "svetogrdnog postupanja sa Kuranom".

Portparol Guantanama kapetan Robert Durand rekao je da samo 21 zatvorenik štrajkuje glađu. On je negirao optužbe da je loše postupano sa zatvorenicima.

Prema Durandovim riječima, ni jednom od štrajkača život nije ugrožen.

Međutim, advokati zatvorenika tvrde drugačije i navode da su neki od njihovih klijenata izgubili više od osam kilograma i da su smješteni u bolnicu. Medicinsku stručnjaci navode da je, nakon mjesec i pod dana štrajka glađu, moguća pojava sljepila i djelimičnog gubitka sluha.

Analitičari navode da su, čak i u slučaju da nema lošeg postupanja i zlostavljanja, zatvorenici u Guantanamu mogli da stupe u štrajk samo da bi privukli pažnju na sebe, jer SAD odbijaju da ih vrate u matične države iako su neki od njih oslobođeni svih optužbi.

"U Guantanamu se nalazi 166 osoba. Od tog broja vjerovatno su dvadesetorica loši momci, poput Halida Šeika Muhameda. Ostali, više od polovine, njih 86, oslobođeni su optužbi prije najmanje tri godine, a neki i tokom administarcije Georgea Busha. Ipak, još su u Guantanamu i to je samo po sebi frustrirajuće", rekao je advokat Thomas Wilner, koji je zastupao neke od zatvorenika Guantanama pred sudom.