Svijet
0

U Guantanamu prisilno hrane one koji štrajkuju glađu

FENA
Američke vojne vlasti u pritvornom centru u zalivu Guantanamo, na Kubi, poduzimaju vrlo drastične mjere da prisilno hrane zatvorenike koji provode štrajk glađu, piše u četvrtak "New York Times".

Nakon što je zaključeno da su neki od zatvorenika odlučni izvršiti samoubistvo na taj način, u znak protesta protiv svog vremenski neodređenog pritvora, stražari su posljednjih sedmica počeli štrajkaše držati po nekoliko sati dnevno vezane za posebne stolice. Na taj način im onemogućuju da povrate hranu koja je u njih unesena sondom.

Dio zatvorenika koji štrajkuju glađu, piše njujorški list, smješten je u izolaciju kako drugi štrajkaši ne bi na njih vršili pritisak. Kako izgleda, te su mjere rezultirale isto tako dramatičnim rezultatima.

Vojni glasnogovornik u Guanatanamu izjavio je u srijedu da je broj zatvorenika koji štrajkuju glađu spao s 84, koliko ih je bilo krajem decembra, na 4!

On je istaknuo da je prisilno hranjenje izvođeno "na human i sasosjećajan način", te samo kod onih zatvorenika kod kojih je to bilo neophodno da ih se održi u životu.