Svijet
0

U Grčkoj opći štrajk i poremećen saobraćaj

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Saobraćaj i javne usluge poremećeni su u utorak u Grčkoj zbog poziva na opći štrajk koji su uputili glavni sindikati u znak protesta protiv reforme penzijskog sistema koja je glavna mjera socijalističke vlade radi postizanja finansijskog oporavka.

Ovaj peti generalni štrajk od februara, organiziran zbog strogih vladinih mjera, poremetio je zračni promet, otkazano je pedesetak unutrašnjih letova prema grčkim otocima, ali međunarodne veze nisu poremećene jer se kontrolori leta nisu pridružili ovoj akciji kako bi zaštitili turizam.

Trajekti funkcioniraju normalno u Pireju, blizu Atine, gdje su graničari zauzeli položaje kako bi spriječili nekoliko stotina komunističkih sindikalista koji su se okupili blizu luke da izvrše blokadu.

Štrajk, koji su organizirala dva velika centralna sindikata, GSEE za privatni sektor i Adedy za službenike, kao i Komunistički sindikalni front Pame, protest je protiv plana reforme penzija.

Nacrt reforme o kojem će se glasati u parlamentu 8. jula sadrži 40 odredbi o tome kako otići iz aktivnog života, umjesto dosadašnjih 37, predlaže smanjivanje penzija za prosječno 7 posto, ukidanje prijevremenog odlaska u penziju i utvrđuje da žene i muškarci sa 65 godina odlaze u penziju.

Socijalistička vlada se obavezala eurozoni i Međunarodnom monetarnom fondu da će provesti te mjere kako bi dobila kredit od 110 milijardi eura na tri godine i spasila svoje finansije.