Austrijancima ne smeta
0

U Grazu će se 2010. graditi moderna džamija

Sarajevo-x.com
Džamija u Penzingu nagrađena za arhitekturu
Džamija u Penzingu nagrađena za arhitekturu
Nakon što su Švicarci referendumom dali do znanja da u svojoj zemlji ne žele minarete na islamskim bogomoljama, u Grazu je pronađena lokacija za gradnju nove moderne džamije u zapadnjačkom stilu. Gradnja bi trebala uslijediti već početkom 2010. godine.

Emir Serdarević iz muslimanske zajednice Štajerske izjavio je kako su u toku pregovori o zemljištu, ali nije želio otkriti gdje se tačno ono nalazi. On se nada da zabrana koja je izglasana u Švicarskoj neće utjecati na Austriju.

"Sastat ćemo se sa odgovornim agencijama za nekretnine i predstavnicima gradske vlasti kako bi razjasnili pojedinosti", rekao je Serdarević za austrijski list Krone. Ova džamija bit će izgrađena po ugledu na onu u bavarskom Penzingu koja je 2008. dobila nagradu kao sjajan primjer njemačke arhitekture.

Gradonačelnik Graza Siegfried Nagl nema ništa protiv gradnje džamije, ali želi da se ona uklopi u urbani izgled ovog austrijskog grada u kojem od 37.000 stranaca iz 161 zemlje živi oko 18.000 muslimana.

Nakon što su pojedine političke struje prethodno pokušavale spriječiti gradnju ove džamije, vijest da bi ovaj posao mogao početi već u proljeće dobar je znak za tamošnje islamske vjernike.

Austrijski list Kleine Zeitung proveo je anketu među građanima Graza pitajući ih šta misle o džamiji u ovom gradu. Njihove reakcije su bile veoma pozitivne.