Potez španskih vlasti
6

U Gironi će početi zaključavati kontejnere

SRNA
Administracija sjeveroistočnog španskog grada Girone saopštila je da će postaviti katance na kontejnere ispred supermarketa da bi spriječila ljude da u njima traže hranu, što je sve češća pojava u vrijeme rastuće ekonomske krize.

Opštinska vlast je saopštila da je donijela ovu odluku uz konsultovanje sa vlasnicima supermarketa "zbog rizika po zdravlje od konzumiranja hrane bačene u kontejnere i socijalne uzbune koju ta pojava izaziva".

Administracija je uspostavila sistem obavještavanja kako bi usmjerila ljude kojima je potrebna hrana na distrubucione centre gdje mogu da dobiju prehrambene pakete sa osnovnim namirnicama, prenio je AFP.

"U ovom trenutku imamo samo jedan kontejner sa katancem ispred jednog supermarketa, za hranu čiji je rok važenja istekao, kako je ne bi uzeli beskućnici", izjavio je portparol opštinske uprave.

Grad je postigao sporazum sa tri velika supermarketa o postavljanju katanaca i nada se da će se u akciju uključiti još velikih prodavnica.

Španija je suočena sa drugom recesijom u posljednje četiri godine i stopom nezaposlenosti od skoro 25 posto poslije kolapsa tržišta nekretnina 2008. godine.