Svijet
20

U Gazi se uvodi predmet "Otpor" u gimnazijama

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Vlada islamističkog pokreta Hamas, na vlasti u pojasu Gaze, uvela je novi predmet u školski program kako bi promovisala "otpor Izraelu", saopćilo je u utorak ministarstvo obrazovanja.

Cilj nove nastavne jedinice je da "ojača palestinska prava i izradi programe u koje će dodati materiju o ljudskim pravima", izjavio je za agenciju AFP Muetasem al-Minaui, direktor za međunarodne odnose u ministarstvu.

Ovaj teoretski predmet ima za cilj da ulije "vjeru u ulogu otpora kako bi se ostvarila prava i postalo svjesnim važnosti efikasnih priprema za suočavanje s neprijateljem", dodao je on.

U novoj nastavnoj jedinici porede se dvije posljednje velike izraelske operacije u Gazi, "Stub odbrane" u novembru 2012. godine i "Čvrsto olovo" u decembru 2008. godine s fotografijama ubijenih Palestinaca i zgrada koje je bombardirao Izrael.

"Cijela Palestina, od Sredozemnog mora do rijeke Jordan i od sjevera do juga, pripada nama, muslimanima", može se pročitati u nastavnom programu, koji je u skladu s programom islamističkog pokreta koji ne priznaje Izrael.

Nastava se odnosi na učenike vladinih škola a ne na škole UN-ove Agencije za palestinske izbjeglice (UNRWA) koja školuje više od 220.000 učenika od ukupno 463.000 u pojasu Gaze, precizirao je u utorak novinarima Robert Turner, direktor operacija UNRWA-e.