Svijet
0

U Gazi na snazi jednostrani prekid vatre

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U dva sata poslije ponoći po izraelskom vremenu stupio je na snagu jednostrani prekid vatre koji je proglasio Izrael nakon 22 dana sukoba s radikalnom palestinskom organizacijom Hamas u Pojasu Gaze.

Dok je Izrael obustavio vatru nakon što je sinoć proglasio pobjedu, gerilci Hamasa su kazali da će biti nastavljen rat, u kojem je poginulo, prema njihovim izvorima, više od 1.200 Palestinaca a više od 5.000 je ranjeno.

Nakon što je Izrael počeo da poštuje prekid vatre, utihnule su eksplozije i pucnjava koja se čula protekle tri sedmice, javio je Reuters.

Jedan neimenovani izraelski vojni predstavnik rekao je, nakon što je stupio na snagu prekid vatre, da će Izrael poštovati svoje obaveze, ali i da će "odgovoriti na svaki napad protiv izraelskih civila i vojnika".

Odlazeći izraelski premijer Ehud Olmert u subotu uvečer je u Tel Avivu, na konferenciji za novinare nakon sastanka sigurnosnog kabineta, rekao da je izglasan prekid vatre jer je palestinskom Hamasu nanesen težak udarac, posebno sposobnosti organizacije da ispaljuje rakete na Izrael.

Izrael će, kako je najavio, prestati da bombardira ciljeve u Gazi i prestat će paljba s brodova i napredovanje na kopnu. Vojska će ostati u Gazi za vrijeme tog prekida vatre, zbog čega je Hamas već unaprijed najavio da će se nastaviti boriti.

Izraelska vojska će ostati u Pojasu Gaze dok se ne dogovori prekid raketiranja juga Izraela i krijumčarenja oružja.

Od početka izraelske ofanzive, na izraelskoj strani poginulo je troje civila i 10 vojnika.