Svijet
0

U Gazi gore nego u koncentracionom logoru

FENA
Libijski predstavnik u UN-u izjavio je u četvrtak da je stanje u Gazi gore nego u nacističkim logorima, nakon što je dan ranije sličnom izjavom izazvao izgred u Vijeću sigurnosti kada su zapadni predstavnici napustili dvoranu.

"Stanje je još gore nego u koncentracionim logorima jer bombe svakog dana padaju na Gazu", rekao je Ibrahim Dabbashi, dodajući da u Drugom svjetskom ratu nacistički logori nisu bili izloženi bombardiranju.

Ambasadori zapadnih zemalja (Francuske, SAD-a, Velike Britanije, Belgije, Italije, Hrvatske i Kostarike) napustili su dvoranu u znak protesta, navodi AFP.

Libija je jedina arapska članica Vijeća sigurnosti koja u UN-u često djeluje u ime arapske skupine.

Zapadni diplomati izašli su u srijedu iz dvorane reagirajući na Dabbashijevu izjavu u trenutku kada se članice Vijeća nisu uspijevale dogovoriti o zajedničkoj izjavi u vezi sa stanjem u Gazi.

Rasprave o Bliskom istoku u Vijeću sigurnosti u posljednjih nekoliko mjeseci nerijetko su žučne i završavaju se svađom.

"Libija je izvrstan primjer onoga što se događa kada pustite teroriste da se ubace u Vijeće sigurnosti", rekao je izraelski ambasador Dan Gillerman pred proizraelskom skupinom u New Yorku.

Ujedinjeni narodi su u četvrtak obustavili raspodjelu hrane u pojasu Gaze jer su zbog izraelske blokade potrošili sve zalihe goriva. Izrael optužuje Hamas da umjetno stvara nestašicu.