Svijet
6

U Gani hiljade trudnica umire svake godine, pokrenuta kampanja za spas žena

Klix.ba
Gana ima reputaciju svjetionika demokratije u Africi. Taj ugled ima zahvaljujući brzorastućoj ekonomiji i otkriću nafte. S druge strane, veliki broj žena u Gani umire ili biva osakaćeno tokom poroda.

Kada se Charity Agbameva porađala, došlo je do komplikacija. Shvativši da joj je potrebna medicinska njega, doputovala je iz Nigerije u rodnu Ganu. Iako je jedna od samo dvije bolnice u cijeloj općini, ova zdravstvena ustanova je imala samo dva ljekara, od kojih svaki brine o 29 hiljada ljudi, te po jednu sestru na svakih 1.500 pacijenata. Naravno, bolnica nije imala posebne objekte za žene i djecu.

Kada je Charity stigla u bolnicu, bolničari su shvatili da joj je potrebna transfuzija. Naravno, bolnica nije imala banku krvi niti opremu pomoću koje bi joj se dao kisik te je žena preminula. Priča o njoj emitovana je na GTV i TV3, vodećim televizijskim stanicama u Gani, pred 8-10 miliona gledalaca širom zemlje. To je izazvalo snažne reakcije i debate koje su skrenule pažnju na učestale smrti prilikom poroda.

Svake godine u Gani umire četiri hiljade žena, a više od 200 hiljada biva osakaćeno zbog komplikacija u trudnoći. Ove cifre su među najvišim u svijetu. Zdravstvena briga o majkama u Gani je poput one u nerazvijenim zemljama. Veliki broj žena u ruralnim područjima oslanja se na tradicionalni način poroda u vlastitom domu.

Po naređenju Svjetske zdravstvene organizacije, Zdravstvena služba Gane pokušala je urgirati na trudnice da se porađaju u bolnicama. Međutim, umjesto stručne njege, ove žene su dočekale prenatrpane bolnice, neuslovni objekti i hroničan nedostatak kvalifikovanog osoblja.

Loši putevi i još gori transport su još jedan od razloga zbog kojih trudnice ne mogu stići u bolnice na vrijeme. Mnoge umiru na putu do bolnice.

Dokumentarni film iz 2009., "The Lights Have Gone Out Again", donio je nova svjedočenja o ovom problemu, a prikazan je širom zemlje te pokupio hvalospjeve kritika. Film je iskorišten kao osnova nove kampanje koja je obuhvatila gotovo sve medije.

Kampanju je finansirala holandska ambasada, uz pomoć Zdravstvene službe Gane, UNICEF-a, Marie Stopes International..., te je u februaru emitovan prvi radijski i TV serijal. U prve dvije emisije je ispričana priča o Charity Agbameva i izazvala je burne reakcije publike. Bujica telefonskih poziva, koja je uslijedila, dovela je do novog partnerstva između vlade, bolnica i zajednice. Bolnice su, najednom, zatrebale stručnije osoblje i bolju infrastrukturu. Pretpostavlja se da će smrtnost porodilja opasti za 75 posto do 2015. godine.