Svijet
0

U Francuskoj zabrana pušenja od 1. januara

Klix.ba
Pušenje će od 1. januara biti zabranjeno u barovima, restoranima i diskotekama u Francuskoj, ali će biti tolerirano u novogodišnjoj noći, saopćilo je u petak francusko ministarstvo zdravlja.

Pušenje će biti tolerirano u kafeima i restoranima u novogodišnjoj noći, iako je ministrica Roselyne Bachelot prvobitno izjavila da "neće biti tolerancije" od 1. januara u 00:00 sati, prenijele su agencije.

Ovaj ustupak je uslijedio nakon protesta moćnih udruženja prodavaca duhana, u četvrtak, koji su istaknuli da će se "primjena zakona odvijati u atmosferi zabune i nerviranja" zbog nejasnih instrukcija i u nedostatku pismenog obavještenja za klijente.

Oni su saopćili da "su gradonačelnici zabrinuti zbog pojavljivanja novih teresa restorana i barova (na kojima je dozvoljeno pušenje pod uvjetom da ima ventilacije) i smetnjama koje mogu predstavljati za susjedstvo".

Prodavci duhana i ugostitelji se plaše drastičnog pada prometa od 1. januara.

Za kontrolu provođenja ovog zakona koji zabranjuje pušenje na svim javnim mjestima zaduženi su policija i žandari, kao i sanitarni inspektori.

U Irskoj je pušenje zabranjeno na javnim mjestima, uključujući i u pabove, od 2004. godine, a u Italiji cigarete nisu dozvoljene u kafeima i restoranima od 2005. godine.