Svijet
0

U Francuskoj i Španiji hapšenje pripadnika ćelija za regrutaciju džihadista

FENA/Sarajevo-x.com
Šest osoba osumnjičenih za povezanost sa centrom za regrutaciju i upućivanje džihadista u Irak uhapšeno je na jugozapadu Francuske i zadržano u Toulouseu. Isto toliko pripadnika ćelije za regrutaciju islamističkih boraca za Irak uhapsila je u srijedu i civilna garda, saopćilo je špansko ministarstvo unutarnjih poslova.

Pet muškaraca, između 25 i 45 godina, uhapšeno je u utorak ujutro u Francuskoj, dok je šesta osoba je uhapšena u utorak poslijepodne, dodao je kasnije jedan policijski izvor. Francuske antiterorističke službe vode istragu uz pomoć Europola i belgijske kriminalističke policije.

U februaru je 11 osoba osumnjičenih za saradnju s centrom za regrutaciju džihadista uhapšeno u regiji Midi-Pyrenees i u Parizu, dok je belgijska policija u sklopu iste istrage uhapsila devet osoba na svom terenu. Od 11 uhapšenih u Francuskoj protiv njih šest su pokrenuti procesi, a pet je pušteno, prenijela je Hina.

U istrazi je otkriveno da su regrutirani upućivani u Egipat gdje su učili arapski i doktrine salafizma u najradikalnijim školama, da bi zatim preko jedne ćelije povezane s Al-Qaidom u Saudijskoj Arabiji bili prebacivani u Irak gdje su izvodili terorističke napade, posebno samoubilačke atentate.

Civilna garda, koja djeluje po nalogu suca najviše španske krivične instance koja se bavi terorizmom, provodi trenutno pretrese u šest kuća uhapšenih osoba u regiji Burgosa, na sjeveru Španije, navodi se u saopćenju, prenio je AFP.

"Grupa je organizirala ilegalna okupljanja, skupljala novac za teroriste u zatvoru i veličala terorizam", objasnilo je ministarstvo precizirajući da se aktivnost ove grupe odvijala velikim dijelom putem interneta i debatnih foruma.