Belgija
0

U flandrijskim školama zabranjen hidžab

FENA
Nakon Francuske i državne škole u flamanskom dijelu Belgije zabranile su nošenje muslimanskih marama i drugih vjerskih simbola a odluku o tome je donijelo Vijeće za obrazovanje Flandrije usprkos protestima muslimanske zajednice.

Od 1. septembra iduće godine u 700 državnih škola flamanske zajednice u Belgiji, u kojima se predavanja održavaju na holandskom jeziku, bit će zabranjeno nošenje muslimanskih marama.

Nakon žalbe jedne učenice na tu odluku, najviši belgijski pravosudni organ Državno vijeće saopćilo je da škole ne mogu samostalno odlučivati o nošenju vjerskih obilježja.

"Nadamo se da će rasprave u javnosti prestati, da će učenice muslimanske vjeroispovijesti misliti na svoju budućnost i da će im na prvom mjestu biti obrazovne vrijednosti, a tek onda vjerski simboli", rekla je Anne Van Drie iz Vijeća za obrazovanje flamanske zajednice.

Dvije škole u Antwerpenu od 1. septembra već primjenjuju nove propise o zabrani nošenja marama, prenio je RTV.

"Važno je da sve škole primjenjuju nove propise i da svi učenici imaju jednake šanse, ali izbor škole ne treba da zavisi od toga da li je u njoj dozvoljeno nošenje marame ili nije", istaknuo je sekretar za obrazovanje u Antwerpenu Robert Vorhame.

Osim u Flandriji, o zabrani nošenja muslimanskih marama raspravlja se i u frankofonskom dijelu Belgije, Valoniji i u dvojezičnom Bruxellesu.

Francuska je do sada bila jedina evropska zemlja u kojoj je 2004. godine zabranjeno nošenje marame u javnim školama.

Zakon zabranjuje i nošenje jevrejske kapice i velikog kršćanskog križa.