Svijet
0

U Evropi skoro 600 oboljelih od virusa Zapadnog Nila

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U Rumuniji su posljednjih dana zabilježeni novi slučajevi oboljelih od virusa Zapadnog Nila, od koga su dosad dvije osobe već podlegle, potvrdilo je ministarstvo zdravlja te zemlje.

Prema najnovijim podacima koje prenosi agencija Agerpres, dosad je u toj zemlji ukupno oboljelo 20 osoba, uglavnom na jugu i istoku zemlje.

Stručnjaci objašnjavaju da se ovaj rijetki virus ove godine pojavio zbog klimatskih promjena, odnosno ekstremno visokih temperatura koje pogoduju razmnožavanju komaraca koji ga prenose.

Virus je u regiji krajem jula prvi put otkriven u Grčkoj. Taj rijetki virus uzrokuje meningitis i encefalitis, ali smrtni ishod se događa svega u pet posto slučajeva oboljelih. Žrtve virusa su, po pravilu, starije osobe.

Virus nosi neobičan naziv "zapadnonilski virus", jer je prvi put otkriven u Ugandi 1937. godine, u pokrajini Zapadni Nil. U nekim zemljama ga još nazivaju i "nilska groznica".

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), na koje se poziva rumunjska agencija, u Evropi je dosad otkriveno gotovo 600 oboljelih od "nilskog virusa", od koga je 20 ljudi umrlo.

Najviše slučajeva je otkriveno u Grčkoj - 173 (15 osoba podleglo), u Rusiji -365 (šest mrtvih), u Mađarskoj tri oboljela, Italiji i Portugalu po jedan slučaj.

Prema podacima WHO-a, u Izraelu su dosad otkrivene 24 osobe zaražene "zapadnonilskim virusom".