Zbog globalnog zagrijavanja
0

U Evropi se očekuju još veće vrućine

SRNA
Globalno zagrijavanje izazvat će talas još većih vrućina u Evropi, češću sušu u Africi i ogromne poplave na ostrvima, navodi se u izvještaju Međuvladinog panela o klimatskim promjenama. Izvještaj organizacije, koju su 1988. godine osnovale Svjetska meteorološka organizacija i Program za okolinu UN, rezultat je do sada najkompletnijeg istraživanja i procjene posljedica globalnog zagrijevanja.

U izvještaju Međuvladinog panela o klimatskim promjenama, između ostalog, navodi se da bi tropske vrućine od kojih je širom svijeta 2003. godine umrlo 70.000 ljudi, mogle da se ponove, što znači da postoji šansa da u drugoj polovini 21. vijeka tako visoka temperatura tokom ljeta bude prosječna.

"Ako do prirodnih katastrofa bude dolazilo češće i ako budu još intenzivnije, neki regioni će biti sve manje pogodni za život", piše u izvještaju u koji je uvid imala Agencija France Press. 

France Press podsjeća da je prosječna temperatura u svijetu u 20. vijeku porasla za oko jedan stepen Celzijusov, a stručnjaci predviđaju da bi do 2100. godine mogla da skoči za između jedan i pet stepeni, u zavisnosti od količine zagađenja atmosfere industrijskim gasovima. "SAD i Karipska ostrva bi trebalo da očekuju još žešće uragane zbog jačanja vjetra i kiše", piše u izvještaju.

Za ostrvske države najveća opasnost je rast nivoa mora koji izaziva eroziju obale i uništava poljoprivredne površine. "U određenim slučajevima možda će biti neophodna trajno preseljenje stanovništva", navodi se u izvještaju.

Autori izvještaja predviđaju suše u Africi, u južnom i jugoistočnom dijelu Azije očekuju duplo češće oluje, a na istoku tog kontineta još žešće vrućine.

Izvještaj će biti objavljen u petak u glavnom gradu Ugande, Kampali, gdje će biti održan sastanak stručnjaka za klimu. Sastanak u Kampali održava se desetak dana pred početak redovne godišnje konferencije UN o klimi koja će biti održana od 28. novembra do 9. decembra u Darbanu, u Južnoj Africi.