Haos u saobraćaju
0

U Evropi 15 žrtava hladnoće, u Poljskoj -26 C

FENA
Foto: PA
Foto: PA
Hladnoća koja je prije nekoliko dana zahvatila sjeverni dio Evrope odnijela je do sada 15 života - osam u Poljskoj, pet u zemljama centralne Evrope i dva u Britaniji.

Temperatura u Poljskoj se spustila ispod minus 25 stepena. Osam beskućnika se u noći između utorka i srijede smrznulo. Svi su pili alkohol, podsjeća BBC.

Na sjeveru Austrije 69-godišnji penzioner, koji se vraćao kući nakon pogreba, smrzao se tokom protekle noći na mostu prekrivenom snijegom.

Snijeg i hladnoća su poremetili prije svega aerodromski promet, ali i cestovni i željeznički. Ženevski aerodrom i londonski Gatwick su zatvoreni od srijede, a u Francuskoj i Njemačkoj otkazano je puno letova.

Francusko civilno zrakoplovstvo zatražilo je od avioprijevoznika da danas otkažu 25 posto letova s pariškog aerodroma Charles de Gaulle i 10 posto letova s drugog pariškog aerodroma - Orlyja, očekujući nove probleme zbog vremena.

Na londonskom aerodromu Heathrow, najprometnijem u Evropi, promet je također poremećen.

U srijedu su bili zatvoreni Durham Tees Valley u Engleskoj, Edinburgh i Dundee u Škotskoj i Lyon-Bron u Francuskoj, dok je promet bio poremećen na frankfurtskom, minhenskom, bečkom i praškom aerodromu.

I za danas se očekuju veliki problemi i kašnjenja u željezničkom prometu širom Evrope, a također i u cestovnom prometu.

Eurostar, brzi voz na relaciji između Londona i Pariza, za danas je otkazao polovinu svojih polazaka.

U 12 područja na istoku Francuske kamionima je zabranjen izlazak na ceste, pa je više od 7.000 bilo prisilno parkirano tokom protekle noći. U Njemačkoj je zabilježeno više hiljada prometnih nesreća.

Švicarska meteorološka služba predvidjela je za danas smanjenje snježnih padavina u centralnoj Evropi, navodi BBC.